Zakaj si človek velikokrat želi, česar ne more imeti?

“Sosedova trava je vedno bolj zelena.”

“Hrana od drugih je vedno boljša.”

Človeški um si predstavi nekaj, česar ne more dobiti, kot še bolj mamljivo. Zato veliko ljudi krši pravila šele, ko so postavljena in ne pred tem. Dober primer tega je tudi, kako družba vpliva na naše želje, potrebe in standarde. Predstavijo neko idealistično verzijo življenja z namenom, da na primer kupimo njihove izdelke. Tako nam večini dajejo isti cilj, na primer, da moramo vsi izgledati kot »bodybuilderji« ali pa moramo imeti popolno, mehko kožo. To so strategije marketing manipulacije, ki pripomorejo k prodaji njihovih izbranih izdelkov, saj nam v glavo dajejo ideje, da morajo biti ti postavljeni standardi zaželeni in da se moramo “osebno izboljšati”.

Osebna izboljšava je lahko potreba, da padamo v neke družbene standarde ali pa, da delamo na sebi in dosežemo svoj osebni cilj. Zelo relativno je, kako vsak kot posameznik gleda na osebno izboljšavo.

Seveda ni za vse kriva samo družba, ampak tudi naš nagon in ambicija, ki nas vodi, da se izboljšujemo. To, da si želimo nekaj, česar ne moremo imeti,  je lahko tudi pozitivna stvar, saj nam daje sanje, občutek udobja in varnosti.

Kaj si vi želite, česar ne morate imeti?

 

Toja Tetičkovič Oman 9. a